Pairing tea with food

De kunst van het combineren van thee met voedsel: al duizenden jaren onder de knie in het Oosten, langzaam evoluerend in het Westen. En terecht: thee combineren met eten opent een wereld op zichzelf. Al eeuwenlang combineren sommeliers en chef-koks eten met wijn en de meesten van ons beginnen nog maar net het concept van het combineren van thee met eten te leren. Met echte gerechten dus. Maar het is gewoonweg spectaculair!
Tea pairing is een beleving van de zintuigen. Het onderzoekt de mogelijkheden en dynamiek tussen de smaken en aroma's van de thee en het voedsel dat je gebruikt. Als je het goed doet, zal thee niet alleen de smaken in je eten in balans brengen, maar zelfs opheffen. Vrijwel als wijn. Maar vaak op een enigszins, soms radicaal, andere manier.

Pairing tea with food

De kunst van het combineren van thee met voedsel: al duizenden jaren onder de knie in het Oosten, langzaam evoluerend in het Westen. En terecht: thee combineren met eten opent een wereld op zichzelf. Al eeuwenlang combineren sommeliers en chef-koks eten met wijn en de meesten van ons beginnen nog maar net het concept van het combineren van thee met eten te leren. Met echte gerechten dus. Maar het is gewoonweg spectaculair!

Tea pairing is een beleving van de zintuigen. Het onderzoekt de mogelijkheden en dynamiek tussen de smaken en aroma's van de thee en het voedsel dat je gebruikt. Als je het goed doet, zal thee niet alleen de smaken in je eten in balans brengen, maar zelfs opheffen. Vrijwel als wijn. Maar vaak op een enigszins, soms radicaal, andere manier.

The Basics

Ten eerste: er zijn een aantal factoren die rechtstreeks van invloed zijn de smaak van je thee. Zo zullen door temperatuurverschillen en weektijd bepaalde aroma's intenser worden. Zorg er dus voor dat u de brouwinstructies op uw favoriete losbladige thee ter harte neemt om een ​​juiste extractie van de juiste smaken te garanderen. Erg belangrijk!

Zwarte thee zijn gewaagd in smaak en geur. Ruw, bbq-smokey soms zelfs, mogelijk bitter en altijd vol aroma's. Met hun robuuste smaken passen ze goed bij stevig, rijk voedsel zoals geroosterd vlees, pittige lamsgerechten of een zware pasta zoals lasagne.

Groene thee Van alle theesoorten heeft groene thee de sterkste plantaardige connotatie. Met hun aardse, vegetatieve paletten combineren groene thee goed met vegetarische gerechten, salades, milde groene curry's en lichte kipgerechten.

Witte thee zijn meestal erg zachtaardig, dus als ze worden geserveerd met te rijk en hartig voedsel, worden ze waarschijnlijk overschaduwd, waardoor ze nogal smaakloos blijven. Maar hun subtiele aroma's hebben nog zoveel te bieden! Combineer dus een witte thee het beste met zeer licht voedsel zoals witte vis, milde kazen en desserts.

Gele thee zijn een vrij zeldzame categorie thee. Vrij gelijkaardig aan groene thee qua uiterlijk en smaak, maar meestal zonder de grasigheid van sommige groene thee. Zachter van smaak, zijdezacht en toch met een verrassende toets van gisting. Gele thee past perfect bij rauwe zeevruchten, zoals oesters.

Kruidenthee, als ze fruitig zijn, passen ze heel goed bij citrusachtige desserts en voorgerechten. De aardetinten van sommige andere infusies gaan beter samen met milde gerechten zoals soepen en stoofschotels. Een meer muntachtige kruidenthee past heerlijk bij chocolade en zoete desserts

The Arte & Zayne factor

Aangezien de meeste van onze theesoorten met de hand geselecteerde melanges zijn, zijn de basisregels mogelijk niet altijd volledig van toepassing. MAAR... al deze heerlijke smaken en combinaties bieden andere unieke en verrassende koppelingsmogelijkheden. We werken momenteel aan het definiëren van suggesties voor foodpairing voor al onze melanges. Deze vindt u binnenkort bij ons theewinkel. Ook zullen enkele bekende en minder bekende Nederlandse chefs binnenkort hun favoriete thee & food recepten met ons delen, dus houd ons in de gaten! Schrijf je in op onze nieuwsbrief of volg ons op Instagram.

In de tussentijd, als je vragen hebt over foodpairing, zelf een paar coole recepten hebt of als je wilt weten hoe je je favoriete Arte & Zayne-thee kunt combineren met je culinaire pareltjes, stuur ons dan een berichtje! Wij zijn hier om te helpen.

The Basics

Ten eerste: er zijn een aantal factoren die rechtstreeks van invloed zijn de smaak van je thee. Zo zullen door temperatuurverschillen en weektijd bepaalde aroma's intenser worden. Zorg er dus voor dat u de brouwinstructies op uw favoriete losbladige thee ter harte neemt om een ​​juiste extractie van de juiste smaken te garanderen. Erg belangrijk!

Zwarte thee zijn gewaagd in smaak en geur. Ruw, bbq-smokey soms zelfs, mogelijk bitter en altijd vol aroma's. Met hun robuuste smaken passen ze goed bij stevig, rijk voedsel zoals geroosterd vlees, pittige lamsgerechten of een zware pasta zoals lasagne.

Groene thee Van alle theesoorten heeft groene thee de sterkste plantaardige connotatie. Met hun aardse, vegetatieve paletten combineren groene thee goed met vegetarische gerechten, salades, milde groene curry's en lichte kipgerechten.

Witte thee zijn meestal erg zachtaardig, dus als ze worden geserveerd met te rijk en hartig voedsel, worden ze waarschijnlijk overschaduwd, waardoor ze nogal smaakloos blijven. Maar hun subtiele aroma's hebben nog zoveel te bieden! Combineer dus een witte thee het beste met zeer licht voedsel zoals witte vis, milde kazen en desserts.

Gele thee zijn een vrij zeldzame categorie thee. Vrij gelijkaardig aan groene thee qua uiterlijk en smaak, maar meestal zonder de grasigheid van sommige groene thee. Zachter van smaak, zijdezacht en toch met een verrassende toets van gisting. Gele thee past perfect bij rauwe zeevruchten, zoals oesters.

Kruidenthee, als ze fruitig zijn, passen ze heel goed bij citrusachtige desserts en voorgerechten. De aardetinten van sommige andere infusies gaan beter samen met milde gerechten zoals soepen en stoofschotels. Een meer muntachtige kruidenthee past heerlijk bij chocolade en zoete desserts

The Arte & Zayne factor

Aangezien de meeste van onze theesoorten met de hand geselecteerde melanges zijn, zijn de basisregels mogelijk niet altijd volledig van toepassing. MAAR... al deze heerlijke smaken en combinaties bieden andere unieke en verrassende koppelingsmogelijkheden. We werken momenteel aan het definiëren van suggesties voor foodpairing voor al onze melanges. Deze vindt u binnenkort bij ons theewinkel. Ook zullen enkele bekende en minder bekende Nederlandse chefs binnenkort hun favoriete thee & food recepten met ons delen, dus houd ons in de gaten! Schrijf je in op onze nieuwsbrief of volg ons op Instagram.

In de tussentijd, als je vragen hebt over foodpairing, zelf een paar coole recepten hebt of als je wilt weten hoe je je favoriete Arte & Zayne-thee kunt combineren met je culinaire pareltjes, stuur ons dan een berichtje! Wij zijn hier om te helpen.

Tea Pairing

Our articles on Tea Pairing

Tea Pairing

Our articles on Tea Pairing

Wees als eerste op de hoogte van onze nieuwste smaken, smaakvolle samenwerkingen en online aanbiedingen. Schrijf je in voor de Arte & Zayne nieuwsbrief.

© 2020 Arte & Zayne handgemaakte thee. Alle rechten voorbehouden.