The Story of Tea

We denken graag dat onze thee niet zomaar thee is. Onze thee vertelt verhalen. Verhalen van over de hele wereld. Van plaatsen die we hebben gezien, van de mensen die we hebben ontmoet en van alle culturen die we zijn gaan ontdekken.

The Story of Tea

We denken graag dat onze thee niet zomaar thee is. Onze thee vertelt verhalen. Verhalen van over de hele wereld. Van plaatsen die we hebben gezien, van de mensen die we hebben ontmoet en van alle culturen die we zijn gaan ontdekken.

What is tea?

Het verhaal van thee begint allemaal met een speciaal zaadje, uitgroeiend tot een prachtige kleine boom. Of struik. Of een plant. Wat jij wil. Het is in feite een redelijk mooi stukje natuur, maar het meest intrigerende van deze kleine groenblijvende Camellia Sinensis is dat het de oorsprong is van alle theesoorten ter wereld. Inderdaad. Alle soorten thee zijn afkomstig van deze specifieke plant die oorspronkelijk alleen in Azië groeide, maar inmiddels in andere tropische gebieden over de hele wereld wordt verbouwd. Logisch, want thee is de op één na meest geconsumeerde drank ter wereld. Winnaar met een mijl, als je water weglaat ter vergelijking. En thee bestaat al millennia. Het staat al lang bekend om zijn talrijke krachten en voordelen voor lichaam en geest, van de antioxidanten in groene en witte thee tot de krachtige eigenschappen en aroma's van zwarte theemelanges.

Types of Tea

Arte & Zayne

Dus nu weet je dat wat voor infusie je ook lekker vindt, dat het bladeren bevat van de goede oude Camellia, je het thee kunt noemen. Anders mag je dat niet (maar we zullen je niet veroordelen als je dat wel doet). Welk type thee uiteindelijk uit die bladeren komt, hangt natuurlijk af van een heleboel variabelen, maar het kan worden onderverdeeld in zes basiscategorieën: zwart, Oolong, donker, groen, wit en (vrij onbekend voor de meeste mensen) gele thee. Voor onze biologische theemelanges hebben we de zwarte, groene, witte en één gele versie gebruikt, die we hebben gecombineerd met enorm veel heerlijke kruiden, fruit, bloemen en exclusieve geuren.

Tea processing

Vanaf het moment dat een jonge knop op de Camellia Sinensis groeit, is de exacte reis om thee te worden bijna niet te voorspellen. Wat voor soort thee het uiteindelijk zal produceren en wat er over de hele wereld in kopjes en glazen wordt gegoten, hangt af van de verwerking, groeiomstandigheden, geografie en oorsprong van dat ene blad. Door zorgvuldige selectie van de beste bladeren en delicate verwerking, is thee uiteindelijk rijk aan kleuren, smaak en weelderige geuren. Elke theesoort heeft zijn eigen unieke signatuur.

Het maken van thee is een delicaat proces en het vereist geduld en toewijding. Het duurt maar liefst zeven opeenvolgende stappen voordat je kunt genieten (of verpakken en verzenden) van je gewenste thee! We hebben het voor je opgesplitst:

  1. Teelt van ...: precies, de Camellia Sinensis
  2. Trimmen: elke boom, struik of plant heeft af en toe een kapsel nodig om te gedijen
  3. Plukken: het oogsten van de bladeren (dit kan een zeer rustgevend, bijna meditatief proces zijn, probeer het eens!)
  4. Drogen: de bladeren (wat voor soort thee je ook wenst) moeten in de open lucht gedroogd worden
  5. Rollen: door de bladeren zachtjes te rollen (met de hand of mechanisch) komen hun enzymen en sappen vrij
  6. Oxydatie:voor zwarte en donkere thee. Het stelt de bladeren zo lang als nodig bloot aan zuurstof (tot 3 uur) door ze gelijkmatig uit te spreiden over grote trays die voldoende luchtstroom leveren
  7. Verwarmen: het verwarmen (of bakken) van de bladeren met hete lucht stopt het oxidatieproces en maakt ze klaar voor sorteren, snijden en verpakken.

Our take on tea

Ok, dit was gewoon natuurkunde. We ontdekten dat zodra thee een brouwsel wordt, er hele nieuwe werelden verschijnen achter de rijke infusie in je glas of kopje. Werelden vol verhalen, cultuur, harmonie en vriendschap. En dat is het belangrijkste voor ons: verhalen ontdekken, harmonie creëren en vriendschap zoeken. Thee opent een bijna grenzeloze wereld van verbeeldingskracht en kansen. Een wereld waar we ons volledig in stortten.

Haute(a) cuisine?

Thee biedt een enorme wereld van combinaties voor onze smaakpapillen. We ontdekten dat thee, net als wijn, absoluut perfect is om je te vergezellen op al je culinaire reizen en avonturen. Heb je ooit thee geprobeerd met sterke en gedurfde Franse kaas? Of bij pittige, hartige gerechten? Dat hadden we zeker niet. Maar het is zo logisch! Alle specifieke smaken en geuren die thee te bieden heeft, van volkomen subtiel tot gewoon vet, zijn bedoeld om te worden gecombineerd en om mee te experimenteren. De delicatesse van elke thee-infusie komt optimaal tot uiting wanneer je rekening houdt met de beoogde zettemperatuur en de infusietijd. En waarom niet eens de goede oude mok overslaan en een mooie thee of tisane in een fijn glas schenken en serveren: het tilt de smaak echt op en de gelegenheid!

Arte & Zayne

Signature Blends

Om onze unieke kenmerkende melanges samen te stellen, selecteren we met de hand onze 100% biologische bladeren, kruiden, fruit, bloemen en essences en voegen ze toe aan de receptuur. Om te zien wat er gebeurt. Het geeft ons absoluut het gevoel alchemist te zijn als we al die mooie ingrediënten combineren en met een gevoel van heiligheid, brouw na brouwsel na brouwsel beginnen te schenken ... totdat we tevreden zijn met elk uniek resultaat. En het beste is dat de mogelijkheden bijna onbeperkt zijn, dus hoe meer je te weten komt over thee, hoe leuker en interessanter het wordt. Natuurlijk hebben we onze mening over hoe elke kenmerkende blend die we hebben gemaakt zijn eigen 'doel' heeft en welke gelegenheid of moment van de dag het beste bij hen past. Maar het is aan jou om dit zelf te ontdekken, tijdens je eigen theereis, en je eigen unieke theeverhalen en herinneringen te creëren.

Wees als eerste op de hoogte van onze nieuwste smaken, smaakvolle samenwerkingen en online aanbiedingen. Schrijf je in voor de Arte & Zayne nieuwsbrief.

© 2020 Arte & Zayne handgemaakte thee. Alle rechten voorbehouden.